2015. október 7., szerda

Civilek a gyermekekért - 7 lépésben a megelőzésért

Hétvégén lehetőség volt a Közösségi Házban  résztvenni a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány rendezvényén, ahol a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés és bántalmazás megelőzéséhez, és felismeréséhez kaptunk segítséget.

Az egész program célja a megelőzés, ehhez ismertettek velünk 7 lépést, amik betartásával minimálisra csökkenthető a kockázat. Ezeket foglalnám itt össze röviden azoknak, akik nem jutottak el, vagy valamilyen okból nem tudnak eljönni. Természetesen ha lesz érdeklődés, van lehetőség újabb ilyen alkalmakra is.

Mit jelent a szexuális visszaélés?
- Bármely olyan szexuális, vagy szexualizáló tevékenység, magatartás egy felnőtt és kiskorú között, vagy 2 kiskorú között, ahol az egyik fél hatalmat gyakorol a másik felett.
- Arra kényszeríteni, vagy rábeszélni egy kiskorút, hogy bármilyen jellegű szexuális aktivitásban vegyen részt. Ez magában foglalja a fizikai érintkezés nélküli cselekményeket is.


1. Tények megismerésem kockázatok megértése

Szexuális visszaélés csak olyan környezetben történhet meg, ahol a félelem és az elhallgatás általános jelenség.
Becslések szerint minden 4. lány, és minden 6. fiú áldozattá válik 18. szülatésnapja előtt
Az interneten szexuális céllal minden 5. gyermeket megkörnyékeznek
Az összes bejelentett szexuális visszaélés 70%-a 17 éves vagy annál fiatalabb gyermekkel történik.
A bejelentett átlagos életkor 9 év.
....

2. Csökkentsük minimálisra a lehetőséget

1 felnőtt 1 gyerek helyzetek kiküszöbölésével drámai módon csökkenthető a kockázat. A visszaélések 80%-a ilyen helyzetben történik.

3. Beszéljünk róla!

A visszaélés elkövetői a gyermekek ártatlanságát, saját testükről, személyes határaikról, és nemiségükről való ismereteik hiányát, tudatlanságukat használják ki.
Fontos, hogy gyermekeink tudják, mondhatnak nemet. Legyen az csikizés, puszilkodás, dögönyözés. A kezdetektől tisztában kell tartanunk nekünk is, ha nemet mondanak, így más helyzetben is képesek lesznek ellenkezni.

Komoly segítséget jelenthetnek az alapítvány oldalán megosztott irodalmak a témáról nehezebben beszélőknek:
http://civilekagyermekekert.blogspot.hu/p/kepek.html

4. Legyünk éberek!

Nem feltétlenül nyilvánvalóak a jelek, ha történt valami.
Fizikai tünetek mellett viselkedés beli jelei is lehetnek. Korának nem megfelelő szexuális viselkedés...

Ha felmerül a gyanú, forduljunk szakemberhez.

5.  Terv készítése

Ha kiderül, hogy bántalmazás, erőszak áldozata lett, a legelső, és legfontosabb tennivaló, lehiggadni. Mély levegőt venni, nem ráijeszteni a gyermekre.

6. Legyünk elővigyázatosak

Minden ösztönös megérzésre oda kell figyelni. Minden szülő legszörnyűbb rém álma, hogy a saját otthonában történik ilyesmi. Ilyenkor mindenképpen fontos felvenni a kapcsolatot az illetékes szervekkel.

7. Legyünk aktívak

Szerepet vállalni, a környezetünket felvilágosítani, a témában működő szervezeteket támogatni nagyon fontos pontok ebben a küzdelemben.

Ezekről a pontokról beszélgettünk bőven a rendezvényen. Ebben a pár szóban csak érinteni tudtam azokat a rendkívül fontos témákat, amiket hosszan beszéltünk át.

Ha picit is felkeltette az érdeklődésedet a téma, vedd fel a kapcsolatot akár velem (andrea.kornyei@gmail.com), akár Velük (http://civilekagyermekekert.blogspot.hu/) és megteremtjük a lehetőséget!

2015. október 2., péntek

Októberben 2 alkalommal is várlak Benneteket :)

5-én a hidegben hordozásról fogunk beszélgetni, összedobjuk klubszinten "amink van" és lehet majd próbálgatni, fogdosni, tapasztalatcserélni :)


12-én pedig a várva várt 2. szülinap <3 
Részletek: