2015. május 12., kedd

Hordozás nyáron

Ezen túl, ha időm engedi, tervezem itt összefoglalni röviden tömören az előző klubok témáit (nem csak akkor, ha nem jelenek meg érdemben ;) ), hogy aki valamiért nem jutott el, de érdekelte volna, ne maradjon le teljesen.

Tegnap a nyári hordozásról terveztem mesélni. Elég kardinális kérdés hordozós anyukák között. Tél olyan szempontból szerencsésebb, hogy mindig vehetünk fel még egy réteget, nyáron viszont rövid úton elfogy a levehető rétegek száma, és még mindig nem az igazi.

Általánosságban el lehet mondani, hogy amikor 30-35 fok van, akkor melegünk van, és izzadunk, pont. Nem segít ezen se géz kendő, se minimális mennyiségű ruha. Arról a nem túl ismert tényről nem is beszélve, hogy az anyák teste képes korrigálni a baba testhőmérsékletét. Ha a babát túl melegnek érzékeljük, a mi testhőmérsékletünk automatikusan nekiáll csökkenni, amit egy módon tehet meg: izzadással.

Volt egy nyaram, amikor mindent kipróbáltam, amit ebben a témában ajánlottak. A gézkendőt személy szerint csak icipici babához ajánlom szívesen, mert vékonyságánál fogva (szerintem) a legügyesebb kötésnél is vág. Mégsem bántam meg, mert valami álom szép volt, már azért megérte próbálkozni <3

Gypsymama Hope

A gyapjas kendőket ajánlják még, miszerint télen fűt, nyáron hűt. Nálam sajnos csak a fűtés érvényesült, de mi alapvetően nagyon forróvérű család vagyunk. A selymeseket "hideg érzetük" miatt ajánlják sokan.

Összességében arra jutottam, hogy a pamutnál egyik sem volt érdemben jobb, így maradtam a jól megszokott batyumnál.

Sok helyen olvasni, hogy tegyünk a babát egy pelenkában a hordozóba, de egész piciknél ezt semmiképpen nem ajánlom, az ő érzékeny bőrüknek ez nagyon nem tesz jót. Ha nagyobb gyereknél így döntenénk, akkor is érdemes egy ujjatlan bodyt magunkkal vinni arra az esetre, ha valamiért ki kellene vennünk a hordozóból.

A kisbabák bőre 1 éves korukig gyakorlatilag védtelen a napsugárzás ellen, Eddig mindenképpen fontos, hogy soha ne legyenek kitéve közvetlen napsugárzásnak. Ennek legjobb módja az, ha egy vékony kezeslábast mindig adunk rá.

Ami nekem bevált:
  • Lehetőleg csak kora délelőtt, késő délután sétálni, délben lehet a kádban pacsálni
  • UV szűrős esernyő, ami pl az ebay-en 1500-2000ftért már kapható, de nem sokkal drágábban itthon is több helyen.
  • 100% pamut világos hordozókendő, a legegyszerűbb kötésekkel (batyu, karikás, kenguru)
  • Kubu gyümölcsvízes flakon, amivel olcsón kivitelezhető a háti gyerek itatása is kéretlen frissítő zuhany nélkül. (hosszútávon érdemes kupak nélkül tárolni, könnyen penészedik)
  • Nagy karimás, vagy a nyakba is lelógó lehetőleg uv szűrős, vagy minél sűrűbb anyagú sapka
  • Lábacskákra vékony hosszú szárú zokni, vagy legs nyári kiscipővel
  • Krémet úgy szoktam kevertetni, vagy amiről még csak jót hallottam, az Ilcsi kozmetikumok
Hordozós kérdésekben először mindig a Batyuklán bloghoz fordulok, ott találtam ezt a képet is:

http://batyuklan.blogspot.hu/2011/04/fenyvedelem-hordozas-melegben.html

Miszerint semmi értelme 50, 50+-os krémekre kidobni a pénzt, tökéletes egy jó minőségű 15 faktoros is. De házilag is kikeverhető.


Nagyobb, járó gyerekekhez lehet  próbálkozni a mostanában rohamosan terjedő ONBU-val, vagy a baba erszénnyel. Kényelmesen elférnek méretüknél fogva  egy kisebb táskában is, viszont a terhelés nagyon nem optimálisan oszlik el bennük.

  

Mindenképpen szerettem volna még szót ejteni az úgynevezett fürdős kendőről, amit tavaly nyáron rendeltetek is többen közös rendelésben szintén ebay-ről. Nagyon praktikus, vékony, enyhén rugalmas anyag, ami gyorsan szárad. Hosszútávú hordozásra viszont NEM alkalmas.
Klubos is van egy:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése