2016. augusztus 10., szerda

Kenguru, a mumus

Tudni kell, hogy nem csak az évtizedek óta jelen lévő lötyög benne a baba, nem támaszt alá térdhajlattól térhajlatig, 4-6000 Ft-ért már a legtöbb baba-mama boltban hozzáférhető eszközt hívják kengurunak, hanem a formázott csatos hordozókat is. Ebben a bejegyzésben az előbbiről írok.

Amikor elvégeztem a tanácsadó képzést, és már komoly alapjaim voltak ahhoz, hogy átlássam, miért is messze nem a legjobb eszköz a kenguru, ott álltam, hogy jó, most hogyan tovább. Mit mondjak  ha az utcán szembejön? Mit mondjak, ha a klubba eljön?...
Eleinte szóróanyagot terveztem, ami nem a kengurut támadja, hanem a helyes hordozáshoz szükséges alapokkal ismertet meg, így nem támadva adva át a (ha nyitott az friss szülő) kellő információt.

Végül arra jutottam, hogy a klubban, honlapon, csoportban tud kérdezni bárki, aki nem elég magabiztos, az pedig eléggé elterjedt már, hogy ezek a hordozók nem a legjobbak. Ha én odamegyek valakihez akármilyen apropóból, akár csak sugallva, hogy árt a gyermekének, kevés esélyem van, hogy elérem a célom.
Jobb esetben átmenetileg rosszul érzi magát, rosszabban el is mehet a kedve a hordozástól, sőt, teljesen jogosan megharagudhat, támadásnak veheti szavaimat.

Átgondoltam, mi történik, amikor valaki kengurut vesz.

  1. Felismeri a gyermeke testközelség iránti igényét
  2. Felismeri a saját korlátait, miszerint képtelen egész nap kézben tartani
  3. Elmegy a baba boltba, tanácsot kér
  4. Megveszi a hordozót, amin szerepel, hogy a magyar ortopédorvosok ajánlásával
Hol kötök én ebbe bele? Tökéletesen működött, mindent megtett legjobb tudása szerint.

Arról ugye nem is beszélve, hogy az anatómiailag helyes hordozás eléggé gyerekcipőben jár még, semmilyen kimutatások nincsenek arra vonatkozóan, hogy a nem megfelelően hordozott babáknál felmerül-e valamilyen probléma évek, vagy akár évtizedek múlva. Az még kevésbé bizonyítható, hogy egy megfelelően hordozott baba ha minden ilyen jellegű problémától mentes lesz, annak köze lenne a hordozottsága milyenségéhez.

Tény viszont, hogy egy kisfiú esetében hatalmas terhelés van a nemiszerveken, és a nem megfelelő tartás miatt a megfelelő vérellátást korlátozza, ami hosszútávon nagyon veszélyes lehet.

Az én alapelvem mégis, hogy ha ismerjük a baba anatómiai szükségleteit, minimális erőfeszítéssel meg lehet azokat támogatni, hogy egy esetlegesen lappangó, vagy könnyebben felszínre kerülő problémát megelőzzünk. Nem mellesleg a hordozó személy számára is kényelmesebbek a megfelelően kialakított eszközök :) Win-win <3

Ha mégis leküzdhetetlen a vágy, hogy tegyen az ember lánya valamit, amivel minden esélyt megad, talán a legtapintatosabb megoldás:

"Szia! De jó, hogy te is hordozol! Képzeld van itt helyben klub is, ha van kedved nézz el egyszer, jó kis csapat! 
(Farkas-Mészáros Melinda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése